Pas på de små ører!

”Arj hvor er jeg blevet tyk, og se lige hvordan mine lår hænger” – Jeg står på mit værelse som 5 årig og hører min mor brokke sig højlydt over sin krop og sine – i hendes forstand – nyerhvervede deller.

Jeg synes ikke, hun var tyk. Og det var hun heller ikke, hvis man ser på det med helt normale øjne.

Men allerede som 5 årig(og sikkert også før det) hørte jeg min overhoved-ikke-tykke mor stå og sige, hun var tyk. Det fik mine øjne og ører op for, OM man var tyk, eller om JEG var tyk – eller HVEM der egentlig var tykke, nu når min ikke-tykke mor stod og sagde, hun var tyk.

Det skurrer i mine ører, når jeg hører min datters veninder stå og suge maven ind og sige ”se hvor tynd jeg er- og se lige din tykke mave” til hinanden. Alle børn i den alder (5-6år) har jo ”tykke” maver, fordi de altid er lidt udspilede. Jeg kan høre deres mødres ord, når de leger og snakker om, hvem der er tyk og ikke tyk.

Børn kopierer – ikke bare alt, men ALT hvad de voksne siger og gør – ikke mindst moar og far. Så tænk nu over, hvordan du snakker foran DIT barn om dig selv ELLER om andre og deres udseende!

Uanset hvilke issues du har med dig selv, og hvordan du engang har set ud, eller hvordan du gerne ville se ud, ja så projicerer du din mening ned over dit barn.

Jeg hører de store stærke mænd, som måske ikke er lisså stærke, som de var da de var 20 sige til ungerne ”nej jeg er slet ik stærk mere”…. Eller mødrene som siger ”puha mors tykke mave” selvom den slet ikke er tyk! Eller mødre og deres veninder sidder og snakker om, at de føler sig tykke, fede, grimme osv. foran børnene i en vis hørevidde…

Åh nej! Stop! Snak om det, når børnene sover, eller er et andet sted som er langt udenfor hørevidde! Børn behøver ikke kopiere de voksnes lave selvværd! Børn synes du er stærk, flot, smuk, tynd osv. hvis du leger, at det er du! De står ikke og diskuterer OM du er tyk eller grim. Og hvis de gør, og du stadig holder fast på, at JEG ER DEN FLOTTESTE – jamen så får du 100% overbevist dem om, at du i hvert fald er lidt flot!

Når Pippis far kommer hjem på besøg, stor og mægtig med skæg i hele femøren, og han SELV synes, han er fantastisk – ja så synes Pippi og alle vi andre det dælme også. Udstrålingen; at man er OK som man er, gør SÅ meget ved din egen selvopfattelse og andres opfattelse af dig! Hvis man IKKE synes, man er OK, så er det helt op til en selv at gøre noget ved det. Fx ved at starte med at træne eller spise sundere –uden at børnene skal involveres i det hele!

De bliver så rigeligt bombarderet fra alle mulige medier om, hvordan de BØR se ud. Ligesom vi havde Barbie, da jeg var yngre at se op til – og derfor troede, at man skulle være 80 cm om numsen, førend man var god nok som teenager (jeg måler i dag 106cm og har det FINT med det).

Børnene behøver IKKE også deltage i mors slankekur og høre om at ”Puha nej det må mor ikke få, for hun er på kur”.

I stedet kan man sige ”Lige for tiden vil mor rigtig gerne spise noget dejlig sund mad- for det bliver min krop glad for” Eller ”Ja mor er begyndt til træning, for det er smaddersundt for min krop, og så holder jeg lidt længere i den sidste ende”. Børnene vil da bare tænke ”Nåh nåh”, i stedet for at mad bliver noget FORBUDT! For det må ”mor ikke få” eller at træning bliver noget man dyrker for at bliver ”pænere”. Næh nej jeg har alle dage sagt til min datter, at jeg træner, fordi jeg vil gerne være ligeså stærk som Pippi! Min datter mener overhoved ikke, at jeg når hende til sokkeholderne! Men hun har aldrig fået en opfattelse af, at jeg har det dårligt med mig selv eller mit udseende – og derfor SKAL jeg træne agtigt.

Jeg ved ikke, om I kan se forskellen?

Børn skal have lov til at være børn. De har deres egne bekymringer i deres eget lille liv. Fx hvem der gider lege i morgen i skolen eller om ham fra 4. nu kan lide mig til skolefesten osv.

Lad de voksnes problemer – også om krop og mad – forblive de voksens problemer.

Og hvis du har et barn, der skal tabe sig, så skal det OGSÅ tages med et helt andet gefühl end ”det må du ikke få”! Men det er en helt anden snak!

Rigtig god weekend.