Jagten på hvad?

I går var jeg nede og træne i et af konceptcentrene (de store kæder med en smileyordning (antidoping) på døren). Henne ved ribben lå der et skravl af en pige, med skellettet stikkende ud af huden, og lavede mavebøjninger… eller udhulsbøjninger… for hendes mave var der ikke. Når hun gik rundt, var jeg bange for hun knækkede midt over. Det mindede mig svagt om min tid som anorektisk, men det jeg blev mest eftertænksom ved (eller måske endda provokeret af) var, at ingen ”jagter” sådan en som hende. Hun er ellers ikke indenfor normen af, hvad et konceptcenter ønsker. Hun ”stikker ud”.

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, at de personer som bruger vækstfremmende midler som steroider, og hvad der ellers står på dopinglisten, bliver jaget ud af centeret og forvist i to år, hvis de tisser positivt. De brugere af sådanne midler er altså ikke velkomne i centeret. De ”stikker ud” fra normen og løfter tunge vægte og siger LYDE (uha da da – vi skulle jo nødig presse os selv under træningen) når de træner. Men fakta er, at hende pigen er mere ”syg” end steroide-brugerne nogensinde bliver.

Jeg har længe ikke kunne forstå, at vi lever i et samfund, hvor det er ok at drikke alkohol og ryge cigaretter. Noget så vanedannende kan du blot gå ned i supermarkedet at købe. Det er sundhedsskadeligt og farligt – ikke mindst for dine omgivelser. Passiv rygning er virkelig noget skidt, og alkohol i store mængder som fx i bylivet er farligt. Mange mener, at det er fordi stofferne er kommet til, at bylivet er blevet så hårdt. Øhm nej! Stofferne har været der i flere årtier, men tonen generelt i DK er blevet hårdere, og det kommer selvfølgelig til udtryk – også i bylivet (også uden stoffer). Alkohol har altid været mega farligt for folks temperament og har altid givet anledning til kæmpe dramaer og slåskampe og hvad har vi….men det er lovligt, fordi? Nårh jo… Staten tjener penge.

Staten tjener IKKE penge på steroider – derfor skal det bekæmpes. For ja steroider har da nogle sundhedsskadelige virkninger på kroppen, men efterhånden ser man flere og flere af de tunge drenge blive pænt oppe i årene før de kradser af.. og hvor mange dør af alkoholmisbrug/forgiftning og rygerlunger? Jeg spørger bare?!

Jeg er ikke fortaler for steroider. Det er jeg ikke. Jeg forstår bare ikke, konceptet omkring jagten på de her brugere af steroider, når de ikke jagter en alkoholiker eller en storryger. Næh nej her får du rygehjælpskurser eller hjælp til dit alkoholmisbrug – staten betaler! Men du skal bare lige først erkende, du har et misbrug – og så søge hjælp! Og hvor mange gør det ift. hvor mange penge, der kommer ind i kassen på selvsamme misbrugermidler (alkohol og smøger)?

Hvorfor er steroider farligere (det er de jo åbenbart, fordi ellers ville de ikke blive bekæmpet på sådan en måde og give bøder, hvis du har noget på dig/derhjemme) end alkohol og stoffer? Er der nogen, der kan forklare mig det?

Antidoping.dk tager ”middelbrugeren” ud af et ”almindeligt” center, hvor han var ”en af de store”.. og smider ham direkte ned i en af jernhulerne, som ikke har en smileyordning, og hvor alle ”de store” er ca 40 x større end ”middelbrugeren”. Han er jo forvist fra sit gamle center, nu hvor han har tisset positivt, og så tyr han jo til et andet sted, hvor det formentlig er mere almindeligt at bruge steroider, og hvor middelbrugeren nu med garanti vil blive ”storbruger”, fordi han ikke er en af ”de store” længere.

Hende her frk. anorexi jeg så spankulere rundt i går burde få hjælp. Ingen siger noget til hende, og ingen gør noget ved hendes sygdom. Hun er sikkert en rigtig sød pige, men om NOGEN burde ”anti-anorexi.dk” (findes ikke – selvopfundet, men ret oplagt) tage fat i hende og snakke med hende.

Det samme mener jeg om ”middelbrugeren” – hvorfor er antidoping.dk politi for staten og ikke en hjælpende hånd til ”middelbrugeren”, som måske kunne stoppe sit nyerhvervede forbrug af steroider, hvis nogen ordentlige, forstående mennesker med forstand på steroider og hvad der dertil hører kunne tage en snak med ham, måske spørge ind til, hvad han tager, fortælle ham hvad det gør ved hans krop og psyke,  og spørge ind til hvorfor han gør det, og evt. spørge ”har du lyst til at fortsætte i det her center” – og tage en snak med ham om, at ”så er vi nødt til at sige, du skal stoppe med at tage det” – og følge op på ham en uges tid efter med en snak – og endeligt efter en måned for at se om han er stoppet, eller om han så skal finde sig et andet center.  På en ordentlig måde med respekt for det enkelte individ. Jeg forstår ikke det der med at forbyde og forbyde – og så tro at det hele nok skal gå i orden. Det er jo utopi!

Jeg har set masser af unge fyre gennem mit liv i træningsverdenen, som måske kunne have undgået at blive ”storbruger”, hvis nogen havde snakket med dem om, hvorfor de gør det. Og hvad det gør ved psyken. Jeg er til stadighed forundret over hvor FÅ undersøgelser og eksperimenter, der er lavet omkring hvad doping/steroider gør ved psyken!! For det er om noget DER skidtet sætter ind.

Alle de tanker kom – fordi jeg lige lagde vejen forbi et konceptcenter, som er uden charme, musik, sjove mennesker, folk der glade hilser og smiler- og uden larmende vægte, og stødte på frk Anorexi, som jeg havde lyst til at gå hen og give en oreo og fortælle, hvor synd det er at ødelægge sin krop på den måde. Jeg havde bare ikke tiden.

Jeg glæder mig til, at jeg i morgen skal hen i et træningscenter, jeg elsker at være i, hvor der er plads til man pruster, snakker højt, griner, hører høj musik, hilser på folk og er sig selv – med respekt for det enkelte individ!

Tak fordi du læste med.