Hvor er du heldig

….sætningen skærer igennem min hjerne, hver gang jeg hører nogle sige det til min datter, når hun fx har fået en is eller slik. Jeg ved det er ment i en god mening, når folk siger det…………….MEN jeg ved også, hvad små bitte sætninger gør ved børn – som så KAN avle alt muligt med sig, når børnene bliver voksne.

Jeg er selv opdraget med at ”være heldig”, når jeg fik søde sager. Derfor FØLTE jeg mig også ”heldig”, når jeg sad der og guffede en masse mængder kage og slik. Jeg følte mig knap så ”heldig”, når jeg fik gulerødder eller frugt eller andet der jo ”bare var der”.

Nogle vil kalde mig hysterisk og sige ”slap dog af, det skader da ikke, at man siger det til et barn”.. Hmm nej måske ikke. Det kommer HELT an på, hvilket lille menneske det er.

Jeg hører jo fra rigtig mange af mine kunder, at det er små sætninger, der har sat sig fast – helt fra de var børn, og har gjort noget ved dem, som ikke er specielt fedt nu, hvor de står og har spist alt for meget endnu engang og ser på de kropsdele, som blev kommenteret ”dengang” og føler skam eller en følelse af klamhed over deres krop.

Faster Oda og Onkel Jørgen har helt sikkert ikke ment noget med sætningen ”Sikke en tyk mave du har, lille ven” eller ”Du har fået lårbasser ligesom Tante Laura”(som i øvrigt havde lår nede i skoene). Eller ”Du har da ikke arvet din mors slanke figur, lille skat” .. eller ”Se der basunkinder kan du gemme mandlen i” (til julebordet) – og jeg kan blive ved!

Jeg hører det her SÅ ofte! Og jeg ved godt, at man ikke kan gardere sine børn mod alt ondt eller mod hvad andre siger, indtil de bliver store. Men jeg ved EN ting.. og det er, at JEG fik en giga spiseforstyrrelse af MANGE årsager, men jeg kan tydeligt huske, at jeg virkelig FØLTE mig heldig og ”noget værd”, når jeg fik slik af nogen!

Jeg kan også huske, at min mor stod og snakkede om sit udseende i en negativ vending. Jeg kan GANG PÅ GANG høre, at børnene der leger med min datter snakker om, at de er tykke eller har tyndt grimt hår eller har ”flagre-arme” eller tykke lår – og hvor FANDEN skulle de have de sætninger fra, hvis ikke de kommer hjemmefra eller fra nogen de omgås med?

Mit barn er i tvivl nogle gange, når hun kommer hjem og spørger ”Mor er jeg grim(eller tyk/tynd/for høj osv.), for det er der en der har sagt i børnehaven”.. Jeg svarer ”Synes du selv du er grim(eller det andet lamme ord hun har fået at vide)?” – ”Nej” svarer hun. Og så siger jeg ”Godt! Og det skal du holde fast i! For uanset hvad andre mener om dig, skal du holde fast i, hvad du selv synes om dig selv, hvis det er positivt. Og i min verden er du den smukkeste og sødeste pige, der findes og det vil du altid være. Der er jo også masse derude, der synes at tatoveringer er grimt til piger… men jeg er ligeglad, for JEG synes det ser flot ud”.. og så smiler hun og siger ”Tak mor”. Og så er hun glad igen – og det er jeg også. Men det er altså sket nogle gange det her.. Og hvis man tilpas mange gange hører, at man er ”heldig” når man har fået noget usundt (og fra FLERE forskellige voksne rundt omkring) og måske flere gange hører på, at ”Du har en tyk mave, hva lille skat”.. Så begynder man altså at tro på det! Om man vil eller ej! Især hvis man ikke får det modbekræftet af andre mennesker man holder af. Jeg er så heldig (ja heldig) – at jeg har et barn, som kommer og snakker med mig om det her.. men det er altså ikke alle børn, der gør det. Så går de med det selv og får ikke modbekræftet det.

Jeg tænker på, om det er derfor at vi skal ”hygge os” med ”heldige” usunde ting, når vi er samlet. Fordi så er vi ”heldige”, når vi får serveret kage eller andre ting. Måske er jeg ude på et overdrev.. Men jeg kan ikke lade være med at tænke over det. Prøv næste gang at sige til et barn der får noget usundt ”Jeg håber den/det smager godt” og ikke mere… og så sig, når du stikker ungen en gulerod ”hvor er du heldig!!”.. det KAN være, at vi afværger et par spiseforstyrrede unge mennesker på sigt. Det er da et forsøg værd!!

At være i nuet:

Den anden dag da jeg var nede ved stranden med min datter, spurgte hun ”Må jeg komme i vandet”..
Det blæste helt vildt.. og jeg var LIGE ved at sige til hende ”Nej det kan du glæde dig til, når det bliver lidt varmere i vejret”.. og så slog det mig! PLING!!!

Hele vores barndom får vi at vide fra de voksne, at ”vi kan glæde os til”… et eller andet.. fx ”det får du lov til, når du bliver større” eller ”du kan glæde dig til din fødselsdag, hvor du så kan ønske dig det og det” eller ”du kan glæde dig til på lørdag hvor vi skal i cirkus” eller ”Glæder du dig ikke til at komme i skole” …

Eller også tænker vi tilbage og minder dem om, hvad der engang var ”Kan du huske dengang hvor…”

Når vi så bliver voksne, så bliver vi tudet ørerne fulde med, at vi skal være tilstede i nuet og være glade der hvor vi er lige nu! Hvordan pokker skulle vi kunne være det, når hele vores opvækst har handlet om fortid eller fremtid.. ?!?!?!?

Jeg har læst utallige selvhjælpsbøger om at kunne være tilstede i nuet. Jeg har kæmpet med det 1000 gange og til stadighed skal jeg huske mig selv på at ”nyde nuet” og ikke ”ønske” at tingene var anderledes, bedre, flottere osv. Dette gælder  alle tingene i mit liv. Jeg skal ikke dvæle ved, at jeg engang kunne passe en størrelse 36 eller jeg engang havde tykkere hår end nu, eller hele tiden tænke på at det ville være federe at have et hus i stedet for en lejlighed eller have en federe bil eller .. bla bla bla.. ! Jeg er her !LIGE NU! Jeg har den kæreste jeg har, det barn jeg har, de venner og veninder jeg har, det arbejde jeg har.. Og JEG ene og alene er ansvarlig for, om jeg vil VÆLGE at være glad for det, eller om jeg vil ”gøre noget andet” ift. de ting. Seføli kan man ikke få et hus uden at have penge til det, men så kan man glæde sig over, at man fx har en altan i den lejlighed man har.. Se lidt mere positivt på det du har, i stedet for at tænke på det, du ikke har .. eller det der engang var!

Det slog mig virkelig, da jeg var ved at sige sådan til min datter. Så i stedet sagde jeg ”Jo det må du godt” (det var pivkoldt, men jeg havde ekstra tøj med til hende hvis det var).. så ville ungen seføli ikke bade alligevel. Men hvis jeg nu ENDNU engang havde stillet hende noget i udsigt en ANDEN dag, så ville jeg igen lave en forventning til hende i stedet for bare at være tilstede lige DER og sige ”nej det må du ikke” eller ”jo det må  du godt”.

Jeg er efterhånden ved at forstå, hvorfor mennesket hele tiden lever i en ”drømmeverden” om hvordan tingene engang var – eller hvordan de KAN blive.. i stedet for at være glade lige her.. lige NU hvor vi er .. med de mennesker vi har i vores liv, den krop vi har som kan gå og stå og bevæge sig uanset deller, appelsinhud, eksem, nakkeproblemer (som jeg selv har). Vi er i live.. og så vidt vi ved indtil videre, så har vi kun dette ene liv.. Så vær i det.. LIGE NU! Og ikke tænke tilbage på, hvor tynd/smuk/ung/lækker/rig du engang var eller hvor tynd/smuk/ung/lækker/rig du gerne ville være. Fremtiden er helt dit eget valg.. fortiden er passé..

Dermed ikke sagt at man ikke må mindes.. man skal bare ikke dvæle. Dermed ikke sagt, at man ikke må drømme, men man skal også tage ansvar og være i sit liv, der hvor man er NU – og hold fokus på, hvad du gør i dag – for det kan have en effekt på, hvordan du har det i morgen!

Rigtig god træning. Jeg fik tæsket ballerne i dag – efter at have nydt både fredag og lørdag aften med masser af ”heldigt” slik! Haha (:

Tak fordi du læste med!