De fede får altid ros!

Ordene fløj ud af munden på min klient.
Hun var ikke bare rasende – hun var pisse sur og frustreret.

”Jeg får aldrig ros! – jeg får aldrig ros for at være tynd eller trænet eller pæn. Det er nærmest som om folk synes, det er underligt, at jeg er det. Og de ved slet ikke, hvad jeg kæmper med HVER DAG!”

Min klient er spinkel, ok trænet, har en god numse trods hendes slanke krop. Hun har pænt hår og et kønt ansigt. Hun har et godt job, hun er smilende og glad (udadtil i det mindste), hun har mange venner – alt ser godt ud på overfladen! Men hun har levet i et spiseforstyrrelseshelvede, siden hun var 9 år gammel.

Først nu som 27 årig er hun ved at forstå, det ikke handler om maden. Hun har gået hos mig i 4 mdr og lavet sine lektier (som man skal hos mig), og er langsomt men sikkert ved at komme ud af det helvede omkring kropshad og madhad hun har levet i så mange år. Men der er stadig en omverden som ikke forstår. Som ikke roser. Fordi det ikke er SYNLIGT, AT HUN FÅR DET BEDRE. Ikke udadtil.

Min klient fortsatte:

”Når jeg er på facebook og ser alle de der fede mennesker tabe sig og alle LIKER deres billede og roser dem til skyerne, så tænker jeg bare – Du har selv spist dig så fed, hvorfor er det så så flot, at du taber dig. Jeg ved godt jeg ikke må tænke sådan! Men det gør jeg. Ingen roser mig for, at jeg er på vej ud af min spiseforstyrrelse medmindre jeg siger til dem, at jeg har en – og det gider jeg ikke sige til alle mulige. Synes bare det uretfærdigt.”

Og så græd hun. Hun hulkede (og fik en krammer). Min klient har alle dage hørt på kommentarer om, hvorfor hun nu skulle træne igen og hvorfor hun ikke liiiige skulle have et stykke kage, men hendes overvægtige søster som tabte sig 43 kilo på et år og som trænede MERE end min klient nogensinde har gjort fik ROS, fordi hun trænede og ”gjorde noget ved det”. Min klients søster har også fået en masse likes på facebook sider og på instagram fordi ”søsterens kamp mod vægten” var spændende at følge. Men min klients psykiske kamp var ikke værd at følge – jo det var den jo nok (for mig er den spændende at følge fordi hun udvikler sig SÅ VILDT), men da den ikke er synlig og kun bliver synlig ved at blive udbasuneret psykisk, så får hun ingen ros.

Men hun får heller ikke ros i hverdagen for at træne, for at sige nej tak til kage på arbejdet (selvom hun så i det meste af hendes liv er gået hjem bagefter og købt alle bagerens kager for at spise dem og kaste dem op derhjemme ALENE), for at holde sig tynd og ”pæn”. Hun får oftest at vide at ”Årh du kan da godt lige tåle et stykke kage” – eller netop ”Hvorfor træner du så meget, det behøver du da ikke”.

Folks kommentarer betyder ret meget for nogle mennesker. For de fleste faktisk. Hvis vi bare ville tænke os om en ekstra gang før vi åbnede op for talegaverne, så ville vi nok kunne redde mange ting.

Min klients søster har ændret sig meget efter vægttabet (siger min klient) og er blevet afhængig af alle de likes på facebook osv. Min klient har tidligere sagt, at hun faktisk frygter, hvis facebook en dag lukker, for hvad skal søsteren så støtte sig op af?

Min klient græd og græd. Pludselig stoppede hun – og så op fra snotpapiret:

”Og ved du hvad? Jeg skammer mig! Da du lagde det billede op af dine baglår fra din ferie  (det hvor jeg går med min datter. Er på bloggen der hedder “Det kan man da ikke”)– så tænkte jeg faktisk, at du havde klamme lår! Er jeg ikke streng?! Jeg ved jo, at du spiser hvad du vil, når du vil og har det dejligt med dig selv og din krop og alligevel så tænkte jeg ´ad nogle klamme lår og en stor numse´. Så jeg er bare slet ikke bedre end andre mennesker. Jeg ville nok ikke engang rose mig selv, hvis jeg så mig selv udefra, fordi jeg er så kritisk over for andre mennesker. ”

Hun begyndte at græde igen. Hun var virkelig overrasket over sine egne holdninger, sagde hun. Hun synes jo også bare at overvægtige skulle tage sig sammen, ligesom hun også selv synes, hun bare skal tage sig sammen og ikke kaste op og ikke købe mad ind og ikke sulte sig. Det er bare ikke ligeså nemt, som det lyder.

Jeg sagde:

”Den dag du lærer at tale pænt om dig selv og til dig selv HELE tiden, og ikke slår dig selv oveni hovedet med alle de ting du ikke når eller kan, den dag vil du også være mindre kritisk over for andre.

Jeg har selv været meget kritisk over for andre, set alle andres fejl – netop fordi jeg var så skide kritisk overfor mig selv. Ingen var perfekte – for JEG var heller ikke perfekt, og så var der ingen andre der skulle være det. Jeg blev jaloux og sur, hvis en veninde, kæreste, familiemedlem ROSTE andres udseende eller væremåde. Jeg hadede det! Og jeg fandt fejl ved folk hele tiden, så jeg kunne få dem ”ned” – og være på linje med mig og mit ringe selvværd.

I dag kan jeg synes folk er smukke, jeg kan rose og forstå andres adfærd, og jeg ser det positive i mennesker i stedet for deres fejl og mangler.

Da jeg var yngre kunne en bums ødelægge ALT for mig – og hvis jeg så en pæn pige med en bums, tænkte jeg altid HA HA HA du har en bums, så er du ik SÅ pæn! Kixet ik? I dag – ja så får man måske en bums og det er da skide irriterende, men den ødelægger altså ikke min dag. Og hvis en pæn pige har en bums, så ser jeg den altså ikke. For gør bumsen hende til et dårligere menneske? Bliver hun mindre smuk? Nej.

Fordi jeg taler pænt om mig selv og til mig selv hver dag, så kan jeg også se det gode og pæne og lækre i andre mennesker.”

Min klient skulede over til mig og stoppede med at græde ”Taler du virkelig pænt til dig selv HVER DAG?”

Jeg svarede ”Ja – flere gange om dagen. Tænk på hvor mange dårlige ord, jeg har hørt om mig fra min mor, mine ekskærester og ikke mindst MIG SELV i jeg ved ikke hvor mange ÅR – der skal noget til at opveje det”

Min klient synes det lød underligt. ”Synes du så slet ikke du har nogle fejl?”

Jeg måtte grine højt. ”Jo jeg har da masser af ”fejl” men det er jo at være MIG – appelsinlår eller ej, så er jeg jo mig inde bag ved de fejl jeg har – og de menneskelige fejl jeg har, ja dem arbejder jeg på at ændre, hvis jeg altså selv synes, de er værd at arbejde med”.

Jeg bad min klient nævne de 3 gode ved dagen, de 3 gode ved livet og 3 gode ting ved hendes udseende 3 gode ting ved hendes væremåde. Det er en god måde at få sig selv og andre op i gear. Positive ting – ja tak!

Jeg sagde så ”Forvent ikke at nogen roser dig. Ros dig selv i stedet – det kan du gøre hvert minut, hvis du har lyst – og så er du ikke så afhængig af at andre roser dig, når du er blevet god til at snakke pænt til dig selv”.

Min klient spurgte ”Synes du ikke det er forkert, at du aldrig får ros for alle de ting, du har kæmpet dig ud af psykisk og at du har alle de smerter hver dag og alligevel er i stand til at smile og være glad – det er da meget mere værd end at tabe 43 kilo som min søster har gjort og fået ros for!”

Mit svar til det var ”Jeg har fået lov til at leve livet uden at blive helt kukkuk af alt det jeg har oplevet, jeg har en datter som er sund og rask og et arbejde, som jeg elsker. Min krop har ikke straffet mig for alt det jeg har budt den i tidernes løb (jeg kunne være endt med stomipose og rådne tænder og alt muligt). Jeg har efterhånden fået sorteret ud i venneflokken så det kun er de ægte venner14273154591001 der er tilbage, som betyder noget for mig og vil mig det bedste og jeg kan stadig træne, mindre end og mere svagt end før, men jeg kan træne – det er fanme meget federe end facebook-ros, selvom jeg seføli ELSKER at få ros, så er det ikke det, der får mig op at køre hver morgen, når jeg vågner”.

Det kunne hun godt se gav mening.

Min klient har givet mig lov til at skrive det her.

Hun er på 4 mdr stoppet med at kaste op ved at lave sine lektier til mig og arbejde med sig selv og TILLADE SIG SELV at blive rask. Det er meget sværere, end man lige tror. Jeg er stolt af hende – og det bedste er, at hun også er begyndt at tro på, at hun kan leve livet uden en spiseforstyrrelse at klamre sig til.

Tal pænt til andre – uanset om de er pænere eller grimmere end dig.

Alle kan lide at få ros – uanset hvem de er. Hvis du ikke har noget pænt at sige, så ti stille.

Anerkend altid et NEJ TAK når folk siger nej tak til mere kage eller slik eller mad. Det er bare SÅ vigtigt!

Tak fordi du læste med.